Treenikausi käynnissä

Aika on mennyt todella nopeasti off-seasonin jälkeen. Treeniviikot vain vaihtuvat ja tässä juuri tajusin, ettei se kisakausi enää kovin kaukana ole. Ensimmäinen jakso treenejä on jo tehty ja on ollut mukava huomata, että treenit ovat purreet. Ajattelin hieman avata tässä blogitekstissä mitä omaan talviharjoitteluuni kuuluu, ja mitä otan huomioon tulevaa kautta ajatellen.

Kulunut kausi opetti muutamia asioita treenaamisen suhteen, mutta suurelta osin tänä talvena jatketaan samalla kuviolla kuin aiemmallakin. Maastopyöräily haastaa koko kroppaa, eikä pelkkä suorituskyky riitä tuloksen tekoon. XCO on muuttunut viime vuosina vauhdikkaammaksi ja teknisesti haastavaksi. Kilpailut voitetaan edelleen kovalla fysiikalla, mutta suoritus on niin kokonaisvaltainen, että yläkropan kunto on lähes yhtä tärkeä kuin jalkojen. Lisäksi täytyy vielä osata käyttää oikeita lihaksia oikeaan aikaan. Myös tekninen ajotaito on ratkaisevassa osassa, varsinkin kun kilpailussa haastavat tilanteet kohdataan anaerobisen kynnyksen sykkeellä. Kaikessa ei kuitenkaan voi kehittyä yhden yön aikana, ja itselläni edessä on vielä vuosien työ, että kaikki ominaisuudet ovat puhtaan suorituskyvyn tasolla.

Peruskunnon rakentaminen on sinänsä vuoden parasta aikaa, että pitkät lenkit ovat sallittu, ja mikäs sen parempaa kuin hakea rajojaan määrän kautta. Olosuhteet Suomessa kuitenkin ovat varsin haastavat, ja usein omaan treeniohjelmaan tulee viimehetken muutoksia kelin mukaan. Saatan puolittaa pitkän lenkin osittain ulos, osittain sisälle Wattbikella ajaen, ja näin ei tarvitse olla vesisateessa kuin kolme tuntia. Tehotreenit menevät lähes kokonaan Wattbiken päällä, sillä näin pysyn koko ajan tietoisena kunnon kehittymisestä. Wattbikesta löytyy myös kattava määrä erilaisia tasotestejä, ja niillä on hyvä hakea varmuus siitä, että eteenpäin on menty.

3

(Wattbike kisoissa saa antaa kaikkensa, ja kisat toimivat hyvinä motivaattoreina talven keskelle. Kuva: Antti Ruotsalo)

Ulkomaanleirit ovat usein talvikauden kohokohta, ja etelän lämmössä homma on helppoa ja mieli korkealla. Olen kuitenkin oppinut, että parhaat treeniolosuhteet ovat siellä missä kroppa parhaiten palautuu ja muukin elämä on. Etelänleireistä on tullut itselleni lähinnä motivaation haku leirejä, joista saa potkua talven synkkyyteen. Useimmiten kuitenkin treenitulokset ovat jääneet niissä heikommaksi, kuin kotiolosuhteissa Suomessa. Tietysti kilpailukaudella joutuu reissaamaan pitkin Eurooppaa, ja olosuhteisiin täytyy pystyä sopeutumaan nopeasti.

IMG_0168

(Ravinto on treenaamisen lisäksi tärkeä huomioida, ja palautusjuomat ovatkin osa ruokavaliotani. Vuoden verran käytössäni olleet High5 tuotteet ovat toimineet moitteettomasti.)

Kuntosali ja kehonhallinta harjoittelusta tuli itselleni viime kaudella varsinainen kehityskohde, ja onkin ollut hieno huomata miten voimaominaisuudet ja kehon tietotaito on tarttunut kampiin vauhtina. XCO:n lähtökiihdytys ratkaisee sen, suunnataanko metsään kärjen mukana vai letkan hännillä, toki myös lähtöpaikalla on tähän vaikutusta. Tehojen ollessa useita minuutteja anaerobisen kynnyksen yläpuolella, vaaditaan lihaksilta paljon, ja jos lihaskestävyys puolella tulee raja vastaan kesken kisan niin meno lakkaa siihen.

Uusi kausi tuo mukanaan uusia asioita myös kalustopuolella. Kaluston merkitys on maastopyöräilyssä vaikuttava, ja se saattaa määrätä sijoitusjärjestyksen samassa kunnossa olevien kuskien välillä. Itse olen tässä mielestäni hyvässä tilanteessa, sillä olen ajanut samalla pyörämerkillä vuodesta 2013, ja tiedän tasan tarkalleen mihin säätöihin kalustoni laitan. Focus on osoittanut kyntensä jäykkäperäpuolella Ravenin- ja kuluneella kaudella myös O1E täysjouston merkeissä. Pääsin ajamaan O1E täysjoustolla ensimmäisten joukossa ja se sai vakuutettua ajo-ominaisuuksillaan niin, että ajoin pyörällä lähes kaikki kilpailut. Uskon että täpäri oli paras valinta moniin maailmancup kilpailuihin, ja toi lisää varmuutta ajamiseen. Tulevalla kisakaudella jatkan molemmilla malleilla, ja valitsen pyörän mikä sopii kullekin radalle parhaiten. Uutena tulee Mavicin kiekot, Shimanon voimansiirto, Pron putkiosat ja Vittorian renkaat. Kaikki merkit ovat ennestään tuttuja, mutta tässä teknologia kehityksessä tuotteet muuttuvat nopeasti, ja odotankin mielenkiinnolla uusimpien mallien testailua.

File 3.12.2017 19.04.16

(Focus O1E Team Sveitsin vuoristossa. Tarkoituksena oli ajaa XCO maailmacup kisa, mutta flunssa vei voiton. Ensi vuonna samalla kisaradalla ajetaan maailmanmestaruudesta.)

2018 kautta kohti mennään siis jo kovaa vauhtia, ja tuleva kausi on todella tärkeä tulevaisuuden kannalta. Viimeinen vuosi alle 23-vuotiaiden sarjassa tuo oman paineensa, mutta kaikkea voi tapahtua ja onneksi pyöräilijä on parhaimmillaan vasta noin 30-vuotiaana :). Tarkoituksena on jatkaa kuluneen kauden malliin, eli maastokisailun lomassa tulee myös maantiestartteja, jotka haastavat omalla tavallaan ja ovat hyviä treenejä. Olympiapisteiden keräys alkaa myös ensi kaudella, mutta en aseta liikaa paineita sen suhteen, sillä maapistejärjestelmä tekee yhdenkin maapaikan saamisesta vaikeaa. Täytyy vaan nauttia ajamisesta ja pitää omat tavoitteet korkealla!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s