Kokemuksia Rex-pyörätuotteista

Sain helmikuun alussa yhteistyökumppaneihini hyvän vahvistuksen Rexin muodossa. Pääsin tutustumaan Rexin pyörän ketjuöljyihin ja muihin pyörätuotteisiin Andalucia Bike Racessa. Kilpailu oli kuuden päivän mittainen, ja etapeilla pyörä pääsi kokemaan kaikkea märän mudan, vesistön ylitysten ja pölyävän hiekan välillä.

Andalucian etappiajossa pyörän voimasiirto joutui todella koetukselle!

Olen käyttänyt lukusia pyörän ketjuöljyjä pitkän kilpailu-urani aikana. Merkkejä ja malleja on uskomattoman paljon, kun miettii että lähes joka valmistajalla on kuivan kelin öljyn lisäksi, myös märän kelin öljy ja wax tyylinen tuote. Toiset toimivat paremmin tietyllä kelillä, ja toiset taas eri olosuhteissa. Harrastajille ja kilpailijoille jää vastuu päätösestä, että mitä milläkin kelillä käytetään.

Pyöränhuolto- ja pesu rituaaleihini on kuulunut jo pitkään ketjun pesuaineet, joita kutsutaan englannin kielessä tuttavammin ”degreaser” termillä. Normaalit kuivan- ja märän kelin öljyt muuttuvat omassa käytössäni ennemmin ja myöhemmin, mustaksi tahnamaiseksi öljykerrokseksi rataspakan ja ketjun pintaan. Tällöin ketjun suorituskyky heikkenee ja ketjun voitelu ei enää toimi halutulla tavalla. Tämä on omalta osaltani tarkoittanut jatkuvaa ketjun pesua ja degreaserin käyttöä.

Lähtiessäni Rexin mukaan yhteistyöhön, en ollut aivan varma mitä odottaa tuotteilta. Hiihtovoiteista tunnettu suomalainen valmistaja, joka siirtyi tekemään tuotteita myös pyöräilijöiden tarpeisiin, on kuitenkin niin kiinnostava tapaus, että halusin tietää mihin Rexin ketjuvoiteet pystyvät kovimmissa ja haastavimmissa olosuhteissa. Maastopyöräilyn huipulla erot kärkikuskien välillä ovat varsin pieniä, ja pieneltä kuulostava apu ketjun toimivuuteen, saattaa olla merkittävä etu.

900_Domestique_Chain_Lube_1000px

Ennen kisareissuun lähtöä pesin ketjun ja laitoin ensimmäistä kertaa Rexin Domestique ”öljyä”, joka vaikutti pikemmikin vahalta kuin öljyltä. Pienestä pullosta tuli kuitenkin tippoja, joita laitoin jokaiselle ketjun linkille. Andaluciaan saavuttuani en huomannut aluksi juurikaan eroa vaihteiston toiminnassa, kelin ollessa kuiva ja auringon paistaessa. Vaihteisto kuitenkin pelasi hyvin ja oli ketju oli varsin hiljainen.

Suuremmat erot tulivat kun laitoin ensimmäisenä etappina käytävään aika-ajoon Race Day Sprayta, joka jättää ketjun pintaan ohuen kerroksen liukasta pinnoitetta. Spray pullosta suihkutetaan ainetta sekä ketjuun että pakkaan, ja lyhyen ajan kuluttua molemmat muuttuvat jännän valkoiseksi. Domestique ja Race Day Spray kuuluvat käytettäväksi yhdessä, ja niiden yhteisvaikutus olikin jo varsin huomattava. Voimansiirto hiljeni merkittävästi ja ajamisesta tuli ehkä jopa hiukan kevyempää. Rex kertoo sprayn säästävän muutamia watteja normaaleihin ketjuöljyihin verrattuna, mutta itse pidän sitäkin suurempana hyötynä ketjun toimintakykyä huonoissa olosuhteissa. Andalucian kilpailun kolmella etapilla reitti oli märkä ja vettä tuli taivaalta kunnolla. Kolmen tunnin etapilla ketju ei yllättäen alkanut rahisemaan ollekaan, vaan kuulin rahinaa vain kilpakumppaneiden pyöristä. Ajoin joillakin etapeilla myös pelkästään Domestiquella ja havaitsin samat edut märällä kelillä ajaessa.

Shimanon pakka ja ketju Rex Race Day Spray käsittelyn jälkeen. Pullosta riittää ainetta kolmeen käsittelyyn.

Kuuden päivän ajan Focus O1E kisapyörääni pestiin vain vedellä ja Rexin pyörän pesuaineella. Olin varsin yllättynyt kun ketju ja pakka pysyivät puhtaina läpi kilpailun, ja viimeisen etapinkin jälkeen ketju ei näyttänyt merkkiäkään ”mustasta tahnasta”. Luulen että yksi syy on tuotteen koostumuksessa, sillä vahamainen voide ei selkeästikään altistu normaalin öljyn tavoin hiekalle ja kuralle.

Rexin pyörätuotteet pääsivät siis positiivisesti yllättämään, ja jatkan tuotteiden käyttöä myös tulevissa treeneissä ja kisoissa. Tuotevalikoimaan kuuluu Domestiquen, Race Day Sprayn ja Bicycle Wash pesuaineen lisäksi myös Assebly Grease laakerirasva, jota en ole vielä ehtinyt kokeilemaan mutta odotan sen kokeilemista mielenkiinnolla!

Lisätietoa tuotteista

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s