Kokemuksia Wattbike Atomista

homepage__section--unrivalled-intelligence@2x
Wattbiken mystinen ulkomuoto herättää huomiota

Sain yhteistyökumppaniltani Concept Finnrowingilta käyttöön uuden Wattbike Atom sisäharjoittelupyörän joka on varsin tuore tapaus, sillä pyörän myynti on alkanut vasta äskettäin. Kerron tässä omia kokemuksiani laitteen käytöstä.

Olen ajanut Wattbike pyörillä vuodesta 2009 asti, ja käyttänyt Pro mallin pyörää, niin harjoituksissa kuin talvella järjestetyissä Wattbike kilpailuissakin. Uusi Atom ei selkeästikään ole suunniteltu korvaamaan aiempia Pro/Trainer malleja, vaan se on tullut niiden rinnalle palvelemaan entistä laajempaa asiakaskuntaa mm. paremmalla yhdistettävyydellään ja alhaisemmalla hinnalla. Näistä lisää myöhemmin.

IMG-0725
Laatikon sisältö ei jättänyt arvailun varaa.

Muutama viikko sitten pihalleni tupsahti iso pahvilaatikko, josta paljastui tulevan talven treenikaveri Wattbike Atom. Noin 50kg painoinen laite saatiin kahden miehen voimin sisälle harjoitteluluolaan Wattbike Pron kaveriksi.

Kasaus sujui vajaassa 15 minuutissa, ja kaikki kasaukseen tarvittavat työkalut tulivat paketissa mukana. Käytännössä Atom oli valmiiksi koottu, eli tehtäväksi jäi vain ohjaustangon ja satulan säädöt, sekä polkimien asennus. Sitten vain virtajohto seinään ja virtapainikkeesta laite päälle!

 

 

IMG-0726
Kasauksen apuna oli mukana tullut vihkonen.
7E817C37-5755-40F8-90B2-563399B4F72E
Siinä se nyt on! Ulkomuoto on muuttunut melkoisesti Pro laitteeseen verrattuna, mutta värimaailma on tuttu punamusta. Pullotelineitä on tullut yksi lisää!

Aloittaakseen harjoituksen laite tarvitsee tabletin tai älypuhelimen, johon voi asentaa Wattbike Hub sovelluksen. Tämä on selkeä ero vanhaan malliin, jossa monitori on valmiina. Mielestäni muutos on kuitenkin positiivinen, sillä se mahdollistaa paremmat langattomat yhteydet muihin sovelluksiin. Älypuhelin löytyy kuitenkin nykyään melkein jokaiselta. Oma älylaite kiinnitetään Atomissa olevaan telakkaan, mihin sen voi kiristää tukevasti ajon ajaksi. Oman mieltymyksen mukaan laitetta voi tuoda kauemmas tai lähemmäs liu’utettavilla putkilla.

Pyörän ajosäädöt sain helposti laitettua liukuputkissa näkyvien mitta-asteikkojen mukaan. Säädöistä saa tehtyä esimerkiksi oman maantiepyöränsä kanssa identtiset, jolloin ajaessa töissä on samat lihasryhmät kuin ulkonakin ajaessa. Uusi ohjaustanko tarjoaa myös paremman tuntuman, sillä tanko on normaali maantiepyörän tanko, jossa on jopa tankogripit. Tankoon saa asennettua myös mukana tulevat aika-ajo lisätangot.

Ajaessani ensimmäiset polkaisut Atomilla, huomasin välittömästi erilaisen tuntuman vanhaan Pro malliin verrattuna. Uudessa Atomissa ei käytetä ilmanvastukseen perustuvaa vastusta ollenkaan, vaan pyörä luottaa magneettiseen vastukseen joka toimii yhteistyössä vaihteiston kanssa. Pyörällä ajaessa vaihteistoa kontrolloidaan napeista, jotka sijaitsevat kahvoissa maantiepyörän tapaan. Normaalitilassa ajaja päättää haluaako ajaa tietyllä vastuksella (esim. 300w) vai vapaavauhtisesti pelkästään vaihteita säädellen. Virtuaalireittiä (Zwift tms.) ajaessaan laite säätää magneettia automaattisesti reitin profiilin mukaan, ja käyttäjä säätää vastusta vaihteiden avulla niin kuin ulkonakin ajaessa.

IMG-0727
Wattbike Hub sovelluksesta löytyy valmiita nousuja ajettavaksi, esimerkiksi legendaarinen Sa Calobra!

Virtuaaliajo toimi sekä Zwiftissä että Wattbike Hubin valmiina tulevissa nousuissa hyvin, ja kun laite tukee mäen jyrkkyyttä 25% asti, niin terävät nypylät saa halutessaan tuntumaan todellisilta. Zwiftissä nousukulmaan reagointia voi säätää asetuksista, jolloin pyörä ei reagoi niin agressiivisesti vaan antaa tasaisemman ajotuntuman. Itse pidin maltillisempaa reagointia parempana, niin ei ainakaan jää niin sanotusti ”kammelle” jos laite lyö reilusti vastusta.

Vaihteiston toiminnassa olen huomannut pientä viivettä, joka tulee esille kirejä tehdessä jos kirin pääteeksi lopettaa polkemisen. Tällöin laiteella kestää hetki löytää oikea välitys. En kuitenkaan pitänyt tätä erityisen häiritsevänä, ja uskon että ohjelmistopäivityksien myötä laiteen toiminta paranee vielä. Kiriharjoitteluun Wattbike Pro on siis mielestäni Atomia parempi ilmanvastuksen johdosta, eli vanhalla laitteella on vielä paikkansa ainakin omissa treeneissä 🙂

Yhdistettävyys lienee Wattbike Atomin yksi vahvuuksista, sillä laite tukee sekä ANT+ että Bluetooth yhteyksiä, jotka kattavat lähes kaikki lisälaitteet ja sovellukset. Ajaessaan voi siis pitää ANT+ sykevyötä ja nähdä sykkeen Ipadin näytöltä, joka saa tiedon Bluetoothin kautta Wattbikelta. Yhdistäminen omaan ajotietokoneeseen toimi myös hienosti, ja useimpien valmistajien esim. Garminin laitteiden avulla voi tuoda omia harjoituksiaan, ja ajaa ne läpi Atomin huolehtiessa tehoalueista. Kuskin täytyy vaan keskittyä polkemiseen!

IMG_0065
Perusnäyttö ajon aikana. Näytöllä näkyviä tietoja voi muokata omien mieltymyksien mukaan. Gear ja Ergo ajotilat kertovat onko käytössä vapaa välitys (vaihtoisto), vai tasateho (magneetti). Niin ajotilaa kuin näytön sivujakin voi vaihtaa ohjaustangon kahvoista.

Wattbike Hub sovelluksesta, jota käytetään laitteen näyttönä, löytyy kattava määrä harjoituksia ja testejä, joita voi hyödyntää harjoittelussa. Vakioidut testit ovat mielestäni hyviä tason mittareita läpi kauden, ja kun ne ajaa yhdellä ja samalla laiteella pysyvät tulokset luotettavina. Valmiiksi ladattuna löytyy muun muassa 20′ kynnystesti, joka antaa viitteitä omasta kuntotasosta.

Atomin käyttömukavuus on mielestäni parantunut vanhoista Wattbike malleista, sillä pois jätetty ilmanvastus on tehnyt ajamisesta hiljaisempaa. Ajon aikana pystyy nyt kuuntelemaan paremmin musiikkia ja katsomaan vaikka sarjoja tabletilta. Melutaso on nyt samaa luokkaa perinteisen maantiepyörään kiinnitettävän harjoitusvastuksen kanssa. Myös kaventunut Q-factor, eli kampien leveys on nyt lähempänä normaalia maantiepyörää jolloin jalkojen linja säilyy parempana.

Loppuyhteenvetona sanoisin Atomin olevan juuri se, mitä suomalainen pyöräilyn harrastelija tai ammattilainen talviharjoitteluunsa tarvitsee. Kylminä talvipäivinä on hyvä muistella kesän lenkkejä tutuilla reiteillä virtuaaliympäristössä lämpöisissä sisätiloissa. Atomin myötä ei treenien aloittamiseen tarvitse säätää maantiepyörän ja trainerin kanssa, vaan voi vain hypätä ajamaan kun laitteessa on itsessään kaikki valmiina. Oman tablet/älypuhelin telineen myötä ei tarvitse muita näyttöjä viritellä, vaan oman laiteen voi laittaa hyötykäyttöön.

Laitteen hinta on hieman edullisempi Wattbike Pro:n verrattuna, ja Suomen myyntihinta on tällä hetkellä 2249e. Atomin toimituksesta ja vuokrauksesta vastaa aiempien Wattbike pyörien tapaan Concept Finnrowing Oy, myynti tapahtuu suoraan wattbike.com/fi sivuston kautta.

Lisätietoa Wattbike Atomista

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s